Trening av skuldre

skuldre-ill.gifTrening av skuldre gir ofte problemer. Skuldrene er dessverre «ufrivillig» involvert i de fleste øvelser som benytter «skyv og trekk» bevegelser. Med unntak av øvelser ment for skulder blir skuldermusklene aktivert i for stor grad av de fleste når målet blir å flytte mest mulig vekt istedenfor å gjenomføre øvelsene korrekt. Du merker det på at skuldrene heves og skyves fremover når du for eksempel sitter i en benkpressmaskin. Her skal skuldrene være lave og helst ha minst mulig bevegelse. Vekten skal istedet overføres til brystmusklaturen som jo er den som skal trenes i dette tilfellet. Resultatet er at mange sliter med sene- og muskelfeste betennelser i skuldrene.

En forutsetning for jevn og god utvikling av skuldermusklaturen er at du unngår overbelastning gjennom de andre øvelsene som involverer skuldrene men som ikke primært er skulderøvelser. Først da kan du kjøre isolerende skulderøvelser med maksimal intensitet. Vi vet jo godt at skal du ha vekst må du ta ut litt mer enn «det lille ekstra» hver gang.

Skal du ha brede skuldre er det midtre deltoideus som skal trenes. Mange trener mye benkpress og får en større utvikling av fremre deltoidus på bekostning av bakre og midtre. Midtre deltoideus starter der kragebeinet slutter og strekker seg ned til ca midt på overarmen. Min favorittøvelse for midtre deltoideus er sidehev og hantelpress.

I tillegg til midtre deltoideus er det bakre deltoideus som ofte får for lite trening. En god øvelse for bakre deltoideus er omvendt flyes (og husk at det skal være lave skuldre). Stående roing med bredest mulig grep, overkroppen mest mulig parallell med gulvet, trekk opp til brystet og trekk sammen skulderbladene.

Reklamer

Én kommentar to “Trening av skuldre”

  1. Du har sandeligen satt deg ergjerrige mål. Det må jeg si Gunnar.
    Stå på og lykke til. Kjenner jeg deg som jeg tror, lykkes du;))

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: